VANNA

VANNA

Jedna od najpopularnijih regionalnih pop pevačica Vanna, nastupiće u kultnoj mts Dvorani (nekadašnjoj Dvorani Dom sindikata) 18. decembra ove godine, a koncert simbolično nosi naziv „Ako je vrijedelo išta...vidimo se“.  Kako je ova godina za Vannu, godina velike turneje u Hrvatskoj i regionu, a u septembru izlazi njen   samostalni i kompletno kantautorski album-  koncert u mts Dvorani predstavlja svojevrsnu kulminaciju njene više od  tri decenije duge pevačke karijere!
 
Specifični vokal i harizma, karakteristični za poznatu solistkinju,  koja nastupa sa svojim uigranim bendom, zablistaće na Velikoj sceni najakustičnije beogradske Dvorane prvi put, nakon što je Vanna 2023. godine, dve večeri uzastopno pevala u beogradskom Bitef art kafeu. Nedavno je Vanna imala i kraći susret sa Beograđanima, tačnije aprila ove godine, kada je na Beogradskom proleću u mts Dvorani ponela drugo mesto glasovima publike, izvodeći numeru „Iz inata“.
 
Na koncertu će izvoditi pesme iz širokog solo opusa, kao i one koje su nastale dok je bila članica benda ET, s kojim je ujedno i počela da gradi svoju širu popularnost.
 
Naime,  Vanna 1990. godine počinje svoju profesionalnu muzičku karijeru, nakon što je ostvarila saradnju s  mladim muzičarem Ilanom Kabiljom. Osnivaju duet Ilan & Ivana te snimaju desetak pesama, od kojih najzapaženija postaje "Zlatna noć", s kojom su nastupili na Zagrebačkom festivalu 1990. i osvojili "Zlatnu notu" - prvu nagradu stručnog žirija u večeri debitanata.

Iste godine Vanna pristaje da peva prateće vokale u do tada potpuno neafirmisanoj grupi ET, koju su činili Boytronic, Da'Real, Skyrocker i DJ Fresh Jay. Zadovoljna saradnjom, ubrzo postaje punopravni član banda. Leta 1992. objavljuju svoj debitantski album "Electro Team", kojim ne postižu neki značajniji uspeh, ali nagoveštavaju dolazak nove i poletne muzičke generacije.

Pravi, veliki uspeh bend postiže 1993. kada je premijerno izvedena pesma "Tek je 12 sati". Pesmi je trebalo 10-ak dana da osvoji publiku i postigne uspeh kakav se ne pamti. 1994. ET dobija "Porine" za najbolju izvedbu grupe s vokalom, za najbolji spot godine i za najbolji video program. Valja naglasiti kako sve pesme grupe Electro Team -Vanna potpisuje kao koautorka tekstova i muzike, a neke i kao samostalna autorka tekstova, poput "Tek je 12 sati" i "Jedina".

Njihov najuspešniji album, "Second To None", lansirao je u etar čak osam hit-singlova, a Vannu pozicionirao kao najbolju hrvatsku pevačicu! Vanna tih godina osvaja sve moguće vokalne nagrade i priznanja, a bend kulminaciju popularnosti doživljava na sledećem Porinu 1995. kada osvajaju najpopularniju nagradu u kategoriji Hit godine pesmom "Da ti nisam bila dovoljna".

I pored velikog regionalnog uspeha, bend ET je objavio svoj raspad 1998. godine, a VANNA nastavlja solo karijeru, objavljujući hit singl i spot za pesmu "Ja imam snage za to", te duet sa Gibonnijem "Ja ću budna sanjati".
Brižljivo pripreman album nazvan "Ispod istog neba" konačno izlazi 1998. pod etiketom Croatia Recordsa. Na albumu se, u mnoštvu saradnika, ističu Gibonni, te autori i producenti Miro Buljan, D'Knock, Ante Pecotić, Nikša Bratoš i Bruno Kovačić.

S decenijama, hitovi solo karijere, kao i brojne nagrade i nastupi na festivalima, kao i koncerti se ređaju jedan za drugim, a Vannina popularnost je priznata i regionalno.  Pesme "Ti se varaš" i "Ako je vrijedilo išta" , "Kao da me nema tu", kao i mnoge druge obeležavaju njenu samostalnu karijeru.

U maju 2022. Vanna je održala svoj prvi koncert u zagrebačkoj Areni, a vrhunski produciran koncertni spektakl objavljen je kao cd i Blue Ray u izdanju Croatia Records-a.
 
 KARTE U PRODAJI NA MTSDVORANA.RS I BLAGAJNI MTS DVORANE

Vreme Projekcija

sreda, 18. decembar